De stilte van de muziek - de kracht van het woord - de verwondering van het beeld

Jazz Diva’s – Billie Holiday & Nina Simone

Billie Holiday (1915 – 1959) en Nina Simone (1933 – 2003) zijn 2 van de belangrijkste en invloedrijkste Amerikaanse jazzzangeressen.
Ze hebben beide een zeer turbulent en tragisch leven gekend. Beide zangeressen waren eigenzinnig en hadden een uitzonderlijk muzikaal talent. Daardoor hebben ze beiden een belangrijke invloed gehad op talloze zangers en zangeressen die na hen kwamen.

We bekijken en bespreken hun passies, we beluisteren de prachtige muziek zondag 15 mei om 15.00u.

Billie Holiday
Holiday werd bekend doordat ze een voor die tijd ongekende eigen stijl had. Ze zong niet op de gebruikelijke zoetsappige, keurige manier en had daardoor een grote invloed op zangeressen na haar.
Holiday legde vaak accenten na de tel, waardoor de liederen die zij zong een swingender en dramatischer karakter kregen. Het gebruik van onverwachte tonen zijn kenmerkend voor haar stijl, net als de uithalen aan het einde van een lied.
Door het moeilijke leven dat Holiday heeft gehad, klinken de teksten die zij zingt erg overtuigend: er is een duidelijk verschil te horen tussen nummers die zij in het begin van haar carrière opnam en die van latere datum. Naarmate zij ouder werd, klonk haar stem allengs rauwer en doorleefder.
Nina Simone
In 1971 verliet Simone de Verenigde Staten na onenigheid met managers, platenmaatschappijen en de belastingdienst. Ze gaf ook het racisme als een reden om te vertrekken. Ze heeft in verschillende landen gewoond, zoals op de Caribische eilanden, landen in Afrika en in Zwitserland, Nederland en Frankrijk tot haar overlijden in Carry le Rouet.
Tijdens haar leven ging ze meermaals door een diep dal. Haar bipolaire stoornis speelde onder andere een rol in het maken van verkeerde keuzes, waaronder verkeerde managers. Ook was er sprake van jaren drank- en drugsmisbruik.
In de muziekwereld had ze de reputatie lastig en wispelturig te zijn. Deze emotionaliteit en impulsiviteit waren tevens de eigenschappen waarmee ze tijdens haar concerten, samen met haar bijzondere pianospel en markante stemgeluid, een zaal vol dan eens swingende en dan weer huilende toeschouwers had.
Sluit Menu