De stilte van de muziek - de kracht van het woord - de verwondering van het beeld

(8) LIJSTERNEST

Doorlopend van 14 tot 16u30:

– De poëziecaravan: is er iets dat even van je hart moet en de troost van een gedicht kan gebruiken, of heb je gewoon zin om in stilte naar een gedicht luisteren in een gezellige intieme context? Stap dan onze caravan binnen en zet je neer in een gerieflijke zetel voor een (be)luister beurt. Aan de ingang van de caravan kan je eventueel zélf een thema kiezen waarover je graag een poëtisch onderhoud wil hebben. Marleen Auman (Anker) en Andreas Raven zijn afwisselend jullie gastvrouw en -heer.

– live DOORBOOM-sessie (onder de tamme kastanjelaar): in het parkje rond het Lijsternest nemen Ludwina Degryse en David Slosse hun intrek rond de omtrek van een oude, tamme kastanjelaar. Aan weerskanten van de boom gaan Ludwina (acrylschilderen) en David (woordschilderen) in stille dialoog met elkaar. In een gemeenzame zoektocht naar wat er zich afspeelt achter de bast van een verheven boom (en bij uitbreiding van het leven). Met de sapstromen in het spinthout als muze. Maak van nabij mee hoe woord en beeld naar elkaar toe groeien.  Voorstelling van het eindresultaat om 17u.

– Stilte in woorden: Trui Vandewalle is woordkunstenares en geeft lessen woord aan kinderen en volwassenen. Poëzie is haar grootste passie, meer info hierover: www.stilte-in-woorden.com. Zij zal in het Lijsternest verstilde gedichten brengen van o.a. Luc Vanhie en Claude van de Berge. Trui wordt hierbij op harp begeleid door  Sofie Schiettecatte. Sofie is muziekpedagoge en multi-instrumentaliste, zij speelt o.a piano, Keltische harp en lier.

16u30: een verbindende afsluiter  met Francis Cromphout.

Francis Cromphout is schrijver en musicus met een achtergrond in het onderwijs en de journalistiek. Hij doceerde Frans en Spaans en werkte als cultureel journalist voor Knack waarbij hij zich specifiek richtte op Zuid-Amerika. In deze rol interviewde hij prominente schrijvers zoals Mario Vargas Llosa, Octavio Paz en Carlos Fuentes.

Francis publiceerde ook een aantal dichtbundels, waaronder de mooie bundel Als een pas vernielde stad. Hij schreef daarnaast de romans Al die tijd hield de berg zijn adem in en Les Plus Beaux. Zijn novelle El Susto werd bekroond. 

Marc Reynebeau vatte ooit zijn unieke stijl in de Poëziekrant als volgt samen: “Francis Cromphout bewijst met zijn bijzonder beeldrijke taal hoe romantiek en kritische werkelijkheidszin elkaar kunnen aanvullen, niet op de ene of de andere oever, maar midden in de stroom.”

Bij Barrio Latino zingt en speelt Francis saxofoon én brengt hij Latijns-Amerikaanse songs en Franse chansons ten gehore, samen met Sara Galle op accordeon en Juri Cosman op gitaar.

Zondagnamiddag zal Francis Cromphout voor ons een aantal parels liefdevol opvissen uit het repertoire van Jacques Brel. 

 

Sluit Menu