De stilte van de muziek - de kracht van het woord - de verwondering van het beeld

ADVENT CONCERT

Accademia della Speranza brengt muziek van J.S. Bach, A. Corelli (kerstconcerto) en A. Vivaldi met als solisten :Siewald Degraeve, viool –   Hoat Nguyen, viool – Emiel Vertongen, cello.

Waar             Sint-Martinuskerk, dorpsplein Melle

Wanneer      Zondag 29 november om 15.00 u.

Inkom           15 €, verplicht reservatie via marc@warmwater.be

Het programma:

  • het Concerto Grosso opus 6 n° 8 van Arcangelo Corelli (1658-1713). Hij schreef dit prachtig, baanbrekend werk in Rome “per la notte di natale” van 1712. Hij overleefde deze ‘openbaring’ slechts veertien dagen… Deze “sonata da chiesa”  zou hem echter tot op vandaag overleven. Zowel het publiek als de grootmeesters nà hem beschouwden het werk als een mijlpaal: Bach,  Haendel, Haydn, Mozart en zelfs Rachmaninov..allen hebben ze hem geciteerd, gebruikt, geparafraseerd, bewerkt… Solisten zijn Hoat Nguyen, Siewald Degraeve(violen) en Emiel Vertongen (cello).
  • het Vioolconcerto in a van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Dit werk ontstond tussen 1717 en 1723.  Dit is vrij kort na de ‘Italiaanse voorbeelden’ waaronder dus Corelli. De Italiaanse beïnvloeding is dan ook onmiskenbaar.Het werk straalt van een abstracte schoonheid en is eveneens een baken geworden voor al wie later overwoog een vioolconcerto te schrijven. De vioolsolo wordt gespeeld door Siewald Degraeve.
  • het Dubbel Vioolconcerto opus 3 n° 8 van Antonio Vivaldi (1680-1743). Ook dit werk stamt uit hetzelfde decennium en ontstond zelfs net iets voor  (1711) de twee andere werken. Zoals zovele van Vivaldi’s werken werd dit concerto voor het eerst uitgevoerd door hemzelf en zijn uiterst getalenteerde weesmeisjes van het Venetiaanse ‘Pio Ospedale della Pièta’. De reeks concerti waartoe dit werk behoorde, werd uitgegeven door Estienne Roger in Amsterdam wat meteen een bewijs is van de onmiddellijke internationale doorbraak van deze reeks concerti. De zuiderse charme was en is blijkbaar zeer geliefd in deze wat kouwelijke, Noordelijke helft van Europa. Solisten zijn Hoat Nguyen en Siewald Degraeve (violen).
  • Delen uit de cello suites van J. S. Bach.Bach schreef zijn zes cellosuites tussen 1717 en 1723 voor zijn collega cellist Christian Ferdinand Abel. In diezelfde periode schreef Bach ook zijn partita’s voor vioolsolo, zijn partita voor fluitsolo, zijn “Wohltemperierte Klavier” en zijn Brandenburgse concerten. Al deze werken zijn ‘oefeningen’ in meerstemmigheid. Zelfs bij solo instrumenten -zoals hier de cello-weet Bach het zo aan boord te leggen dat men ‘imaginair contrapunt’ beleeft.

“Accademia della Speranza” werd een vijftal geleden opgericht door hun dirigent Piet Lamiroy . Het ensemble concerteerde al heel wat en bouwde ondertussen reeds een aanzienlijk repertorium op uit de barok periode. Bedoeling was van meet af aan (ook) jongere getalenteerde musici podiumkansen te bieden. Met des te meer ijver streven we dit doel na in deze (ook voor de cultuursector) zeer moeilijke tijden. ZIE OOK : www.speranzasymphonic.be       

Sluit Menu