De stilte van de muziek - de kracht van het woord - de verwondering van het beeld

LESSENREEKS BLOKFLUIT EN MANDOLINE VOOR BEGINNERS SENIOREN

 

We starten in september in dienstencentrum De Regenboog Gent met :

Groepslessen mandoline op donderdagvoormiddag

Groepslessen blokfluit op dinsdagvoormiddag

Heb je goesting om samen muziek te maken en een nieuw ensemble te vormen, kom gerust af. Je hebt geen enkele voorkennis nodig.

 

Beide instrumenten, blokfluit en mandoline, zijn niet zo moeilijk om aan te leren en hebben de mogelijkheid om een zeer divers repertoire te spelen : klassiek, pop, folk, filmmuziek enz ….

We verwachten wel van de deelnemers dat ze bereid zijn om dagelijks wat te oefenen.

Tijdens de doe-mee week is er een kennismaking voorzien op donderdagvoormiddag 15 september om 10.00 u.

 

U ontvangt er alle info i.v.m. de lessen, instrumenten, inschrijving, deelnamegeld …

Mensen die geen senior zijn, maar wel vrij zijn over dag mogen zeker ook deelnemen.

Mensen met een bescheiden inkomen zijn ook van harte welkom, zij hebben mogelijks recht op het kansentarief van de uitpas!

 

Mandoline

De mandoline, heeft de wereld rondgereisd en heeft verschillende transformaties ondergaan. Via een grote Italiaanse gemeenschap van immigranten is ze beland in de VS. Dankzij de transformaties van Orville Gibson werd het een van de belangrijkste instrumenten van de Amerikaanse muziek in de 20ste eeuw, en overtrof zelfs de gitaar en de banjo. Het instrument werd ook populair in andere landen. Geleidelijk aan ontstonden her en der opleidingen en ensembles. In de 2de helft van de 21ste eeuw echter verdwijnt de mandoline geleidelijk aan uit het beeld.

De mandoline is een veelzijdig instrument, men kan er diverse genres op spelen zoals klassieke muziek, maar ook pop, filmmuziek, bluegrass, traditionele folk …. Het is een zeer toegankelijk instrument door haar geringe grootte.

 

 

Blokfluit

De blokfluit is een toegankelijk instrument. Het compas van de blokfluit is beperkt tot twee octaven. De basis-speeltechniek is relatief eenduidig. De startprijs om met de altblokfluit te beginnen is laag. Voor 80 euro kunnen we reeds een aanvaardbaar startersinstrument uit kunststof aanschaffen. Het instrument werkt zeer goed in groep en is zowel als eenvoudig begeleidingsinstrument als als solistisch solo-instrument bruikbaar. Het hedendaags repertorium van de blokfluit is zeer divers.

 

De blokfluit wordt in Europa in bronnen teruggevonden tot in de middeleeuwen en kende haar grootste populariteit tijdens de Renaissance en de vroege Barok. Belangrijke componisten die de blokfluit gebruikten zijn Bach en Telemann. De blokfluit kan als solo-instrument ingezet worden maar is ook in groep erg interessant. Dit is onder andere omdat er verschillende grootten bestaan van blokfluiten. Je hebt de kleine sopraan en sopranino, maar daarnaast ook de basblokfluit en contrabasblokfluit. Dit zorgt ervoor dat groepen van verschillende blokfluiten (dit noemen we een consort) samen erg goed klinken. Wij beginnen met het aanleren van de blokfluit die in het midden van het klankbereik ligt: de altblokfluit.

Sluit Menu